Had u vorig jaar recht op huurtoeslag, maar heeft u dat niet gekregen? U heeft nog tot 1 september om met terugwerkende kracht toeslag aan te vragen over 2017. Daarna kan het niet meer.

De huurtoeslag is een tegemoetkoming in de huurlasten voor huurders met een laag inkomen. Om te bepalen of u recht heeft op huurtoeslag, kijkt de Belastingdienst naar uw jaarinkomen, vermogen, (de huurprijs van) uw woning, de samenstelling van uw huishouden en uw leeftijd.

Inkomen en vermogen

De inkomensgrenzen voor huurtoeslag lagen in 2017 op € 22.200 (eenpersoonshuishouden) of € 30.175,- (meerpersoonshuishouden). Het vermogen (spaargeld) dat u op 1 januari 2017 had mag niet hoger zijn dan € 25.000 per persoon.

Type woning en huurprijs

Om huurtoeslag te kunnen krijgen, moet u in een zelfstandige huurwoning wonen. Voor kamers is geen toeslag mogelijk. Verder geldt dat de huurprijs van uw woning niet hoger mag zijn dan de huurtoeslaggrens van €710,68. Voor jongeren tot 23 geldt dat de huurprijs niet hoger mag zijn dan € 414,02.

Kom voor 1 september in actie

Heeft u in 2017 géén huurtoeslag gekregen, maar had u daar gezien uw jaarinkomen en overige voorwaarden wel recht op?  Vraag dan vóór 1 september alsnog toeslag aan. Na 1 september 2018 kunt u geen toeslag meer aanvragen over het jaar 2017.  Behalve als de Belastingdienst u uitstel heeft gegeven voor het indienen van uw aangifte inkomstenbelasting over 2017. U kunt de toeslag dan aanvragen tot de datum waarop het uitstel afloopt.

Proefberekening en aanvragen

De website van de Belastingdienst biedt een rekentool(externe link)waarmee u -anoniem- een proefberekening kunt maken. Na het invoeren van een aantal gegevens ziet u of u huurtoeslag kunt krijgen en zo ja,  om welk bedrag het dan gaat. Vervolgens kunt u met Mijn Toeslagen toeslag aanvragen.