Bij het energie- en klimaatbeleid wordt onvoldoende rekening gehouden met energiearmoede. Want mensen die maar moeilijk hun energierekening kunnen betalen, kunnen energiebesparende maatregelen in hun huis niet of moeilijk betalen. De Woonbond roept samen met bouwbedrijven het kabinet op om Brussels ‘covid-herstelgeld’ aan te wenden voor het isoleren van woningen.

650.000 huishoudens in energiearmoede

Onderzoeksbureau TNO constateert in een onderzoek naar energietransitie dat in Nederland zo’n 650.000 huishoudens onvoldoende geld hebben voor verwarming, verlichting of koken: energiearmoede dus. Het komt onder verschillende groepen voor, ziet TNO.

Achterstallig onderhoud

Zoals mensen die een sociale huurwoning hebben gekocht die ze eerst huurden. Voor de onderhoudskosten is soms geen geld. Een andere groep bestaat uit huurders in de vrije sector van wie de huurbaas niet investeert in achterstallig onderhoud.

Taskforce aanpak energiearmoede

TNO vindt dat verschillende ministeries moeten samenwerken om energiearmoede aan te pakken: Economische Zaken (verantwoordelijk voor de energietransitie), Binnenlandse Zaken (wonen en aardgasvrije wijken) en Volksgezondheid (gezondheidsproblemen door schimmel of slecht geïsoleerde woningen). TNO pleit daarom voor een soort taskforce die jaarlijks met al die ministeries samenkomt, aldus de NOS in een nieuwsbericht.

Europees coronageld voor isolatie

De Woonbond riep deze week samen met andere organisaties en bouwbedrijven op om een deel van het Europese covid-herstelgeld te gebruiken om huizen te isoleren.

Gezamenlijke oproep richting kabinet

Nederland moet grootschalig huizen gaan isoleren, om zowel de corona- als de klimaatcrisis het hoofd te bieden. Een nationaal isolatiefonds kan de financiering daarvoor borgen, bepleiten o.a. de Woonbond, Aedes, Bouwend Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie.

Groen oormerk voor 2 miljard

Van de 5,6 miljard euro aan ‘covid-herstelgeld’ waarop Nederland aanspraak kan maken in Brussel, kan het rijk 2 miljard in zo’n nationaal isolatiefonds storten. Van het covid-herstelgeld moet namelijk 37 procent een groen oormerk krijgen.

Ook de PvdA en de ChristenUnie hebben in de Tweede Kamer het kabinet opgeroepen om een ‘ambitieus isolatieprogramma’ te starten met het Europese coronageld. In april 2021 moet Nederland aan Brussel laten weten hoe de 2 miljard euro een groen oormerk krijgt.