Weten hoeveel kans je hebt op diabetes? Check dan je postcode! Volgens een studie van de Maastricht University veroorzaakt wonen in een armere wijk een grotere kans op diabetes type 2 (suikerziekte).

Bron: Getty Images 

De wijk waar je woont, zegt iets over de kans dat je diabetes type 2 krijgt. Mensen met deze aandoening hebben onbehandeld een te hoog bloedsuikergehalte. Hierdoor ontstaat een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, nierziekten en slechtziendheid. Volgens het onderzoek van Maastricht Unversity heeft een inwoner in een armere wijk 2,38 keer meer kans hierop.

Ongezond leven

Stress, weinig lichaamsbeweging, ongezond eten en roken vergroten volgens de onderzoekers de kans op suikerziekte. Volgens het onderzoek heeft ook de woonomgeving invloed hierop. De Limburgse onderzoekers bestudeerden Maastricht en omliggende gemeenten. Ze deelden het gebied op in 82 wijken. Hierbij keken ze naar de gemiddelde waarde van woningen (WOZ-waarde). In buurten met goedkopere woningen bleek diabetes type 2 vaker voor te komen. Een eerder gehouden gezondheidsonderzoek onder 3500 inwoners uit deze regio maakte het plaatje compleet. Behalve een test op diabetes type 2, beantwoordde deze groep ook vragen over hun gezinssituatie, werk en leefstijl. Na een statistische correctie die checkte op opleidingsniveau, gezinsinkomen en status van het beroep, bleek diabetes nog steeds vaker voor te komen in armere wijken.

Extra risicofactor

Een armere buurt vormt een extra risicofactor volgens Hans Bosma, hoogleraar sociale epidemiologie van Maastricht University. Hij wijst in het Algemeen Dagblad van 24 oktober er op dat in deze buurten minder groen is dat uitnodigt voor een wandeling, maar dat het ’s avonds ook onveiliger is op straat waardoor mensen binnen blijven. De wetenschapper wijst er op dat in armere wijken meer snackbars en fastfoodzaken zijn waardoor mensen eerder ongezond eten.

Stress door herrie

Wat volgens Bosma ook niet helpt is de slechte kwaliteit van goedkopere woningen. Vochtige en tochtige huizen met schimmelplekken dragen volgens hem niet bij aan een sterker gestel. Tevens zijn deze woningen vaker gehorig en ontstaat eerder geluidsoverlast met meer stress als gevolg. Bosma spreekt in het het Algemeen Dagblad het vermoeden uit dat bij ziekten zoals hartziekten en longkanker dezelfde relatie met leefstijl en de woonomgeving bestaat: “We konden dit bij diabetes type 2 goed bloot leggen omdat we gebruik konden maken van de vragenlijsten over hun inkomen en levensstijl. Van andere ziektes hebben we die data niet.”