Je huis uit vanwege een betalingsachterstand is een nachtmerrie voor elke huurder. Dit scenario dreigt voor mensen met inkomensverlies door corona werkelijkheid te worden. De overheid wil dit voorkomen, maar hoe helpt dit huurders?

Bron: Getty Images 

Om huisuitzettingen door huurachterstanden te voorkomen, maakte de overheid in 2020 met verhuurders afspraken. In maart 2021 heeft minister Ollongren van BZK deze afspraken vernieuwd(externe link). Gesprekpartners zijn de VNG, de verhuurdersorganisaties IVBN, Kences, Vastgoed Belang en woningcorporatiekoepel Aedes.

Verhuurder neemt sneller contact op

Wat merk je als huurder van deze afspraken? Mocht je onverhoopt een huurachterstand oplopen, dan neemt de verhuurder sneller contact met je op. Ook krijgt de gemeente sinds begin dit jaar bericht als je een huurschuld hebt, zodat zij jou sneller te hulp kunnen schieten.

Huisuitzettingen uiterste middel

Uitzettingen kunnen doorgaan als een huurder geen medewerking verleent of de schuld zo groot is dat schuldhulpverlening geen baat meer heeft. Ook criminele activiteiten en extreme overlast kunnen een reden zijn om huisuitzettingen toch door te zetten. ‘Corporaties zijn altijd al terughoudend met huisuitzettingen. Het is een uiterste maatregel, alleen als niets anders helpt en als het besluit door een rechter is getoetst’, aldus Aedes.(externe link)

Huurkorting kan helpen

Mocht je moeite hebben om de huur te betalen doordat je inkomen onverwacht is gedaald door corona, weet dan dat er regelingen zijn die je kunnen helpen. Zo is het mogelijk om je verhuurder te vragen om een tijdelijke huurkorting. Deze aanvraag moet je schriftelijk bij de verhuurder doen en is geen uitstel van betaling, maar kan je lucht geven terwijl je de komende tijd probeert om je inkomen op het oude niveau te krijgen. Na de tijdelijke huurkorting (de maximale looptijd is drie jaar) mag de verhuurder weer de oude huurprijs in rekening brengen.

Huurverlaging mogelijk

Huur je bij een woningcorporatie? Heeft jouw woning een hoge huur terwijl je een laag inkomen hebt? Kijk dan of je dit jaar recht hebt op huurverlaging. Veel huurders die al in 2019 in de categorie voor huurverlaging zaten, krijgen dat automatisch. Maar als je door een recente inkomensdaling na 2019 in één van de groepen zit, moet je dat zelf aanvragen. Deze eenmalige (alleen in 2021 toe te kennen) huurverlaging is géén tijdelijke korting die na drie jaar weer ophoudt, maar een blijvende verlaging van je huurprijs.

Vragen? Bel ons!

Ben je lid van de Woonbond en heb je vragen over huurachterstand, huurkorting of de eenmalige huurverlaging? Bel dan gerust de Huurderslijn (020-5517755). Deze is bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 10 tot 13 uur en dinsdagavond van 18.30 tot 20 uur.