Ruim een half miljoen Nederlanders leeft in energiearmoede. De stookkosten zijn gezien hun inkomen te hoog. Het zijn vooral huurders die kampen met energiearmoede. Dat blijkt uit een TNO-onderzoek(externe link) dat vandaag werd gepubliceerd. 

Vrouw thuis op de bank met deken om zich heen
GettyImages 

TNO kijkt niet alleen naar mensen die te veel geld aan energie uitgeven, maar ook naar mensen die in een slecht geïsoleerde woning wonen én juist weinig uitgeven aan energie. De kans is dan groot dat daar sprake is van verborgen energiearmoede. Vaak betekent het dat de verwarming daar erg laag staat en er minder of zelfs koud wordt gedoucht. Dat kan de gezondheid van deze mensen schaden.

Opvallende resultaten

Uit de TNO-cijfers blijkt dat 75% van de energiearmoede zit bij huurders in een woning van een corporatie, 12% heeft een particuliere huurwoning, 13% heeft een koopwoning. Energiearmoede is niet gelijk verspreid over Nederland(externe link). Vooral in het noorden en (zuid-)oosten leven veel mensen in energiearmoede. En dan vooral in wijken waar rijtjeswoningen uit de jaren vijftig tot zeventig staan. Zeker als daar een alleenstaande met kinderen woont, is de kans op energiearmoede heel groot.

Isoleer onzuinige woningen eerst

Huurders betalen steeds hogere energieprijzen, maar kunnen niet zelf hun huis verduurzamen waardoor ze minder hoeven te stoken. Daarom wil de Woonbond dat de minst geïsoleerde woningen als eerste worden aangepakt. Om verhuurders in beweging te krijgen wil de Woonbond een huurbevriezing voor de onzuinigste woningen, te beginnen bij de woningen met energielabel F en G. 

Verhuurderheffing afschaffen

Daarnaast wil de Woonbond dat de verhuurderheffing wordt afgeschaft. Als verhuurders de heffing niet meer hoeven te betalen hebben ze meer geld om woningen te verduurzamen. 

Verbetering initiatiefrecht

De Woonbond wil ook dat het initiatiefrecht wordt verbeterd. Huurders kunnen nu verduurzaming afdwingen, maar daarbij worden nog ouderwetse standaarden gehanteerd. Zo kan een huurder een nieuwe ketel eisen met een rendement op het niveau van ketels uit de jaren ’80 in plaats van een hoogrendementsketel of hybride cv-ketel. En zonnepanelen en zonnecollectoren zijn uitgesloten in de regeling. 

Vergoeding hoge gasprijs

Ook vindt de Woonbond dat de politiek moet zorgen voor een vergoeding van de stijgende gasprijs voor de laagste inkomens. Dat kan door aanpassingen in de inkomstenbelastingen (verhogen van de algemene heffingskorting) of de energiebelasting (verhogen teruggaaf energiebelasting).

Campagne

Op 25 oktober start de Woonbond de campagne ‘Haal energie uit je rekening’. We leggen onder andere uit hoe de energierekening in elkaar zit en hoe je geld kunt besparen op je energierekening. Hierover geven we een webinar op woensdag 27 oktober(externe link).