Afgelopen zondag kwamen er tussen de 8.000 en 10.000 mensen naar het Afrikaanderplein in Rotterdam, om te demonstreren voor het recht op een betaalbare woning.

Duizenden mensen in actie voor betaalbaar wonen in Rotterdam tijdens de ‘Woonopstand’.Jan Reinier van der Vliet 

Een bont gezelschap kwam in actie, tegen torenhoge huurprijzen, tijdelijke contracten en voor volkshuisvesting. De demonstratie is georganiseerd door verschillende huurders en bewonersorganisaties, waaronder de Woonbond

Tweede grote demonstratie

Het was de tweede grote demonstratie nadat in het Westerpark eerder al 15.0000 mensen op de been kwamen tegen de wooncrisis.

Programma

Op het podium sprak een bont gezelschap aan sprekers over de woonopstand. Zo sprak Ashadevie over de uitsluitende Rotterdamwet, waarmee de toegang tot huisvesting aan mensen wordt ontzegd. Vertelde een Berlijnse activiste over het gewonnen referendum in Berlijn, waar een meerderheid zich uitsprak voor onteigenen van grote vastgoedbedrijven. Ook waren er speeches van de Bond Precaire Woonvormen en de Woonbond. Mustapha Eaisaouiyen uit de Tweebosbuurt, waar de gemeente inzet op de sloop van sociale woningen en bewoners hun woning uitgeprocedeerd zijn, sloot het programma af met een oproep tot solidariteit. Het hele programma is terug te zien bij Open Rotterdam(externe link).

Raadsvragen over buitensporig politieoptreden

Op de Erasmusbrug blokkeerde  politie zonder duidelijke reden de demonstratie en splitste de kopgroep zo van de rest van de demonstratie. Omdat de demonstranten als één mars door wilden lopen, keerde een deel van de kopgroep terug, waarna de politie met buitenproportioneel geweld ingreep.  Inmiddels zijn er in de gemeenteraad vragen gesteld over het buitensporige politieoptreden. Het Nederlandse Juristen Comité voor de mensenrechten én Amnesty Nederland hebben zich op twitter ook al uitgesproken tegen het politieoptreden.

Nieuwe demonstraties aangekondigd

Uiteindelijk liep de demonstratie door naar het eindpunt voor de markthal in Rotterdam. Daar werden nieuw woondemonstraties aangekondigd in Den Haag(externe link)Groningen(externe link)Nijmegen(externe link)Arnhem(externe link)Utrecht(externe link) en Tilburg(externe link).