Als het aan de minister van Klimaat Rob Jetten ligt, profiteren straks meer huurders van een lagere energierekening door zonnepanelen. Dat schijft hij in de Zonnebrief(externe link) die hij op 20 mei aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Man installeert zonnepanelen op dak
Installatie van zonnepanelen op het dak van een huis. Getty Images 

In 2030 wil Nederland 55% minder CO2 uitstoten, en in 2050 klimaatneutraal zijn. Daarom moeten we sneller duurzame energie opwekken, zoals windenergie en zonne-energie. Omdat er heel veel duurzame energie nodig is, zijn alle vormen van duurzaam opgewekte stroom en warmte nodig. De minister wil dat er veel meer zonnepanelen op daken komen. Zijn plannen heeft hij in de Zonnebrief geschreven.

Voordeel voor huurder en verhuurder

Omdat huurders geen eigen dak hebben, kunnen huurders niet zelf besluiten zonnepanelen te nemen. Soms vindt een verhuurder het goed als de huurder zelf zonnepanelen op het dak legt, maar lang niet altijd. Ook kunnen veel huurders zonnepanelen niet betalen. Verhuurders leggen vaak geen zonnepanelen op het dak, omdat zij de zonnepanelen moeten kopen maar er geen voordeel van hebben: de huurder krijgt een lagere energierekening. Daarom wil de minister maatregelen nemen om te zorgen dat verhuurders en huurders allebei voordeel hebben en houden van zonnepanelen.

Maatregelen

Om te zorgen dat meer huurders zonnepanelen krijgen, stelt de minister deze maatregelen voor:

  • Zorgen dat verhuurders hun investering kunnen terugverdienen door de kosten voor zonnepanelen te verlagen. De minister wil dat verhuurders geen btw hoeven te betalen voor het kopen en installeren van zonnepanelen.
  • Particuliere verhuurders en vastgoedbeleggers stimuleren om in zonnepanelen te investeren en de kosten te verrekenen in de huur of de servicekosten. Woningcorporaties doen dit vaak al.
  • Zonnepanelen opnemen in het initiatiefrecht van huurders, zodat zij zelf de verhuurder kunnen vragen om zonnepanelen.

Zonnepanelen in de buurt

Soms kunnen zonnepanelen niet op het dak van een huurhuis gelegd worden. Om te zorgen dat de huurders toch van zonnestroom gebruik kunnen maken, wil de minister ook zorgen dat zij gebruik kunnen maken van zonne-energie in de buurt. Dat kunnen zonnepanelen op de dak van een gebouw in de buurt zijn of bijvoorbeeld zonnepanelen die op een veld in de buurt liggen.

Afbouw salderingsregeling uitgesteld

Minister Jetten heeft ook besloten dat het afbouwen van de salderingsregeling(externe link) uit te stellen van 2023 naar 2025. Hierdoor krijg je de komende twee jaar nog steeds hetzelfde bedrag voor de stroom die je aan het energiebedrijf levert als voor de stroom die je afneemt. Daarna krijg je steeds minder geld voor de stroom die je aan het net levert. Na 2030 krijg je hier alleen nog de minimale stroomprijs voor. Omdat het afbouwen vanaf 2025 sneller gaat, maakt het uiteindelijk voor mensen met zonnepanelen geen groot verschil met het eerdere plan.

Wat vindt de Woonbond?

De Woonbond is blij met de aankondiging dat zonnepanelen in het initiatiefrecht worden opgenomen, zodat huurders zelf om zonnepanelen kunnen vragen. Maar de Woonbond vindt dat de salderingsregeling moet blijven. De Woonbond vindt het redelijk, dat als je stroom opwekt en aan het elektriciteitsnet geeft, je hier het bedrag voor krijgt dat je ook betaalt voor de afgenomen stroom aan het energiebedrijf. En het is een goede prikkel voor plaatsing van zonnepanelen op alle woningen.

Webinar Zonnepanelen voor huurders

Wil je meer weten over zonnepanelen voor huurders? Op woensdagochtend 22 juni organiseert de Woonbond hierover een webinar. Kun je die woensdag niet live kijken, schrijf je dan toch in: je ontvangt een link om het webinar terug te kijken.

inschrijven voor webinar 22 juni