Als de hitte deze zomer binnenshuis tot grote hoogte stijgt, dan moet behalve de huurder ook de verhuurder actie ondernemen.

Hittestress in huis Getty Image 

Door opwarming van de aarde is volgens wetenschappers de kans op een extreme hittegolf, zoals recent in India en Pakistan, verdértigvoudigd. Dat hitte ook in Nederland grote gevolgen kan hebben, bleek in de zomer van 2019, toen 400, vooral oudere, mensen door de hitte overleden.

Hitte als gebrek aan de woning

Hitte kan tot de gebreken van een woning worden gerekend, waaraan de verhuurder iets moet doen. Volgens de zogenoemde TO-norm is hitte een serieus probleem wanneer de binnentemperatuur meer dan 300 uur per jaar boven de 26,5 graden uitkomt, terwijl het buiten minstens 6 graden koeler is. De verhuurder kan dan zonneschermen of luiken aan de buitenkant van de ramen plaatsen. Ook betere isolatie en andere maatregelen kunnen helpen de hitte langer buiten te houden.

Het Energieteam van de Woonbond adviseert huurders en hun organisaties bij hittestress. Zie voor meer informatie: webdossier gezond wonen