Bewoners van huurflats met blokverwarming lijken vergeten bij het prijsplafond voor energie. De Woonbond wil dat ook zij van de overheid hulp krijgen om hun torenhoge energierekening te betalen.
Op de avond voor Prinsjesdag kwam het kabinet met een plan voor een prijsplafond voor gas en stroom. Doel daarvan: voorkomen dat de energierekening onbetaalbaar wordt. Het prijsplafond gaat gelden voor gas en stroom tot aan een gemiddeld verbruik per woning. Voor verbruik tot 1.200 m3 gas komt waarschijnlijk een maximaal tarief van € 1,50 per m3. Voor stroomverbruik tot 2.400 kWh waarschijnlijk een maximale prijs van € 0,70 per kWh. Voor verbruik daarboven geldt géén maximumprijs.
Ouderwetse blokverwarming
Maar wat nu als je geen eigen cv-ketel hebt, maar in een flat met blokverwarming woont? Geldt de goedkope 1.200 m3 dan voor de ketel waarmee een hele flat wordt verwarmd, of mag ieder huishouden afzonderlijk 1.200 m3 gebruiken tegen voordelig tarief? Bastiaan van Perlo, beleidsmedewerker Energie bij de Woonbond, wijst erop dat daarover nog niets geregeld is. “Hier moet snel wat op gevonden vonden. Het mag niet zo zijn dat huishoudens met blokverwarming straks alsnog de hoofdprijs betalen voor gas.”
Wat is blokverwarming?
Bij traditionele blokverwarming worden meerdere woningen verwarmd door dezelfde -meestal gasgestookte- ketel. Woningen met blokverwarming hebben dus géén eigen ketel. En de bewoners geen eigen contract met een gasleverancier. Zij betalen voor de verwarming van hun woning via de servicekosten. Naar schatting zijn er 450.000 woningen op blokverwarming aangesloten. Vaak gaat het om huurflats, waar huishoudens wonen met een laag inkomen. Precies de groep die grote moeite heeft om de steeds hogere energiekosten te betalen.
Moderne collectieve verwarming
Bewoners met moderne, duurzame vormen van collectieve verwarming zijn volgens Van Perlo ook vergeten. Er zijn verschillende collectieve warmtesystemen die warmte leveren die niet door gas of stroom wordt opgewekt. In de huidige wet die de prijs van deze warmte regelt (de zogenaamde ‘Warmtewet’) is de maximumprijs gebaseerd op de gasprijs voor een jaarcontract. Van Perlo: “Het kabinet gaat nu met spoed een nieuwe wet maken. In die wet moet ook worden geregeld dat de gasprijs voor een jaarcontract niet langer het maximumtarief voor duurzame warmte bepaalt. Anders ben je met stadswarmte of een WKO-installatie straks veel duurder uit dan met gas.”
Tekortkomingen snel oplossen
Van Perlo: “Dát er een prijsplafond komt is heel goed, maar wij zien grote tekortkomingen in de uitwerking. Die moeten worden opgelost. Wij denken dat er haalbare oplossingen zijn. Die zijn ook hard nodig om te voorkomen dat het prijsplafond onrechtvaardig uitpakt. Samen met Aedes (de vereniging van woningcorporaties) zijn we druk bezig dit onder de aandacht te brengen van de betrokken ministeries.”