In de tv-uitzending van Radar van 7 november legt Woonbond-energiedeskundige Bastiaan van Perlo uit dat er een mogelijkheid is om de meeste bewoners met blokverwarming toch van het energieprijsplafond gebruik te laten maken. Mensen die een gasaansluiting delen, vallen nu buiten de boot. Dit zijn veelal huurders.

Antoinette Hertsenberg in de studio van Radar
Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg in de studio. Radar 

Oplossing via de Belastingdienst

De oplossing die de Woonbond in Radar voorstelt, loopt via de Belastingdienst. “De Belastingdienst heeft al een systeem ontwikkeld om blokverwarming te kunnen herkennen,” zegt Bastiaan van Perlo. De Belastingdienst heeft namelijk een formulier waarmee mensen met blokverwarming de teruggaaf energiebelasting bij blokverwarming(externe link)kunnen aanvragen. “Als de Belastingdienst dit systeem al heeft, dan kan je dat natuurlijk uitbreiden om te zorgen dat deze groep het prijsplafond toegepast krijgt.”

Overheid werkt plannen uit

Voor studentenhuizen en woongroepen is deze oplossing niet toereikend. De overheid werkt nog aan een oplossing en moet nog bekend maken hoe het prijsplafond uitpakt voor mensen met blokverwarming.

Uitzending terugkijken

Bekijk de uitzending ‘Oplossing voor bewoners met blokverwarming kan toch niet zo moeilijk zijn?'(externe link) van AvroTros Radar.

Heb je ook een hoge energierekening zoals Diane Hulman en de andere bewoners met blokverwarming die in de uitzending aan het woord komen? Doe een melding op ons Meldpunt Energiealarm.