Deze week heeft de Woonbond zijn woonmagazine Huurwijzer onder alle bibliotheken in Nederland verspreid. Het magazine staat boordevol belangrijke voorlichting voor huurders over de jaarlijkse huurverhoging en de eenmalige huurverlaging.

Ieder jaar staat het eerste nummer van Huurwijzer in het teken van de (nieuwe) regels vanuit de rijksoverheid over de jaarlijkse huurverhoging voor sociale huurders én vrijesectorhuurders. Het is complexe regelgeving die de Woonbond in Huurwijzer begrijpelijk uiteenzet.

Zo’n 43 procent van alle Nederlanders huurt een woning. Ongeveer 600.000 huurders (van woningcorporaties) hebben sinds 1 maart dit jaar recht op een eenmalige huurverlaging. Dit gaat hen € 57,- per maand opleveren. Sommige huurders zullen deze huurverlaging zelf aan moeten vragen.

De Woonbond behartigt landelijk de belangen van huurders en woningzoekenden. De wooncrisis piekt. Veel mensen kunnen geen betaalbaar huis meer vinden. En de meeste huurders hebben last van een hoge huurprijs en/of energierekening, van achterstallig onderhoud, of sloop- en verduurzamingsplannen voor hun buurt. Kortom, voorlichting over huurrechten wordt alsmaar belangrijker.

De Woonbond stelt daarom nu in elk geval deze editie van Huurwijzer, met de belangrijke voorlichting over de huurverhoging en mogelijkheden voor huurverlaging, beschikbaar aan iedereen die in de bibliotheek komt. Aan de bibliothecarissen is gevraagd het magazine een plek te geven op de leestafel of andere relevante plek in de bibliotheek.

Huurders kunnen daarnaast voor hun voorlichting natuurlijk ook terecht op woonbond.nl of lid worden van de Woonbond en ieder kwartaal een nieuwe Huurwijzer op de deurmat ontvangen.