Het is onduidelijk of de initiatiefwet van Tweede Kamerleden Nijboer (PvdA) en Grinwis (ChristenUnie) om tijdelijke verhuur te beperken een meerderheid haalt in de Eerste Kamer. Na een draai van de BBB en twijfel bij CDA zou het zomaar kunnen dat de onzekerheid van tijdelijke huurcontracten blijft bestaan.

In aanloop naar de stemming over het verbod op tijdelijke huurcontracten boden studenten samen met de Woonbond het Wooncrisiskwartet aan Kamerleden aan. Foto: Laura Siliquini ©

De Woonbond vindt het onbestaanbaar dat BBB en andere partijen huurders zo in de steek laten. Belangenbehartiger bij de bond Marcel Trip: “De hele campagne buitelen partijen over elkaar heen om het te hebben over bestaanszekerheid. Daar hoort de zekerheid van een thuis ook bij. Partijen die een grote groep vaak jonge huurders nu in permanente onzekerheid willen laten wonen nemen bestaanszekerheid duidelijk niet serieus.”

Afschaffen generiek tijdelijk contract

Sinds 2016 kunnen verhuurders in de particuliere huurmarkt klakkeloos tijdelijke contracten inzetten (maximaal twee jaar bij woningen, maximaal vijf jaar bij kamers). De wet ‘vaste huurcontracten’ moest daar weer een einde aan maken. Wel blijft er een reeks aan uitzonderingen voor tijdelijke verhuur mogelijk, maar het generieke tijdelijke contract zou weer verdwijnen.

BBB tegen huurbescherming

De BBB liet weten tegen het herstellen van de huurbescherming te gaan stemmen. Met deze draai -in de Tweede Kamer was de partij nog voor- laat de partij huurders in de particuliere sector in de kou staan. BBB-senator Kemperman(externe link) toonde zich sowieso geen voorstander van huurbescherming. Dat vindt hij iets wat verhuurders en huurders onderling maar moeten regelen. Bovendien liet hij zich bij de interruptiemicrofoon ontvallen dat wonen geen recht is, en dat er dus geen noodzaak is om huisbazen aan regels te gaan houden. 

CDA twijfelt over steun woonzekerheid

Het CDA steunde de wet in de Tweede Kamer, maar twijfelt in de Eerste Kamer over steun aan de wet. CDA-senator Rietkerk(externe link) zei de behandeling van de wet af te wachten om zijn mening te bepalen. Terwijl de wet in de Tweede Kamer al extra ruimte voor tijdelijke verhuur toeliet op aandringen van het CDA. Daarmee hangt het herstellen van woonzekerheid nu af van de keuze van het CDA.

Evaluatie: Tijdelijke verhuur levert alleen problemen op

Het ministerie van Binnenlandse Zaken evalueerde de tijdelijke huurcontracten. Hieruit bleek dat de beloofde voordelen van de wet -meer aanbod en minder short stay verhuur- niet zijn waargemaakt. Tegelijkertijd zijn de nadelen wel bevestigd. Huurders maken geen gebruik van hun rechten bij achterstallig onderhoud, te hoge huur of servicekosten, omdat ze weten dat ze dan op straat komen te staan.

Trip: “Als zelfs zo’n vernietigende evaluatie niet leidt tot herbezinning kun je je afvragen waarom we wetten evalueren. Dat nota bene de Eerste Kamer, die deugdelijke wetgeving hoog in het vaandel hoort te hebben, nu het herstel van de huurbescherming lijkt te blokkeren is uiterst pijnlijk.”

Woonbond roept Senaat op in te stemmen met de wet

De Woonbond riep de Eerste Kamer in een brief al op om de wet vaste huurcontracten te steunen. De stemming is op 14 november.