Huren en recht Nog niet alle gemeenten hebben een meldpunt goed verhuurderschap ingericht. Per 1 januari 2024 moeten alle huurders bij hun eigen gemeente discriminatie, intimidatie of te hoge huurprijzen kunnen melden.

Met de nieuwe Wet Goed Verhuurderschap kunnen gemeenten na ontvangen meldingen van huurders handhaven op fout verhuurgedrag. Getty

Halverwege 2023 is de Wet Goed Verhuurderschap ingegaan. Hierin staan basisregels waar verhuurders zich aan te houden hebben. Ook moeten gemeenten sindsdien een meldpunt hebben waar alle huurders terecht kunnen met klachten over hun huisbaas. Tot 1 januari 2024 hadden gemeenten de tijd om dit in te richten.

Nog niet overal een meldpunt

De meeste gemeenten hebben dit inmiddels op orde, maar enkele nog niet. Zo bracht RTV Oost dit vorige week in kaart voor de 25 Overijsselse gemeenten. Toen bleek dat er 10 nog geen meldpunt hebben. Nu -een week later- hebben drie van deze gemeenten alsnog een meldpunt opgetuigd.

In jouw gemeente ook nog niet?

Is er in jouw gemeente nog geen meldpunt? Dan kun je daar je gemeente op aanspreken. Bijvoorbeeld door via het contactformulier op de website van je gemeente te vragen waar het meldpunt blijft. Daarin kun je verwijzen naar dit nieuwsbericht.

In het radioprogramma EenVandaag op NPO Radio 1 gaven Woonbondwoordvoerder Mathijs ten Broeke en Martijn Balster (wethouder volkshuisvesting in Den Haag) toelichting op de werking van het gemeentelijke meldpunt goed verhuurderschap.