Er moet een eind komen aan huisuitzettingen door schuldenproblematiek. Dat zei staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis gisteren bij de uitreiking van de eerste ‘mensenrechtenmens award’.

Mensenrechtenmens 2018 Edo Paardekoper Overman College voor de Rechten van de Mens 

De prijs stond dit jaar in het teken van dak en thuisloosheid. Blokhuis riep op tot afspraken tussen gemeenten en corporaties om te zorgen dat een huurachterstand niet meer tot uitzetting leidt.

Onzichtbare dakloosheid

WKA-directeur Guity Mohebbi nam namens de Woonbond deel aan het panelgesprek. Zij vroeg specifiek aandacht voor de ‘onzichtbare’ dakloosheid door problemen op de woningmarkt. Mensen die geen woning kunnen vinden en noodgedwongen bij familie of een ex-partner moeten wonen, of op een vakantiepark belanden. Op ons Meldpunt Huuralarmontvangen wij veel meldingen over dit soort problemen.

Winnaar 2018

De 70-jarige ervaringsdeskundige Edo Paardekooper Overman, die zich al jaren inzet voor dak- en thuisloze mensen, verslaafden en GGz-cliënten, wint de titel Mensenrechtenmens 2018. De twee andere genomineerden waren Beau van Erven Dorens en de Nederlandse Straatdokters Groep. Edo Paardekooper Overman maakt zich al jaren hard voor dak- en thuisloze mensen, zowel op nationaal als internationaal niveau. Hij betrekt deze doelgroep als ervaringsdeskundigen bij het veranderen van beleid en gaat hierover in gesprek met bewindspersonen en beleidsmakers. Hij geeft zo een stem aan dak- en thuisloze mensen. “Dakloosheid is de meest extreme vorm van uitsluiting. Jij hoort dat je niet meer mee mag doen.”, aldus Paardekooper Overman.