Nederlandse huurders zien zichzelf niet snel een huis kopen. Bijna de helft (48 procent) van de huurders in Nederland denkt zelfs nooit een eigen woning te kunnen aanschaffen. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van ING.

De Nederlandse huurders die wel denken dat ze een huis kunnen kopen, verwachten dat pas op wat latere leeftijd te kunnen doen. Slechts 6 procent denkt voor zijn dertigste verjaardag een huis te kopen en nog eens 6 procent ziet zichzelf dat tussen zijn dertigste en vierendertigste doen.

Koophuis elders bereikbaarder

Voor het onderzoek heeft ING bijna 3.000 huurders ondervraagd die nooit een eigen woning bezaten. In landen als Spanje, Roemenië en Turkije is een koophuis voor jonge huurders bereikbaarder dan in Nederland. In Spanje verwacht maar 17 procent nooit te kunnen kopen.

Betaalbaarheid verslechterd

Volgens Marten van Garderen van ING hebben huurders in Nederland te maken met de veranderde wetgeving. ‘Om een huis te kunnen kopen moet je een flinke zak met geld meenemen. Daarvoor moet meestal worden gespaard en dat kost tijd. Je ziet daarom de leeftijd waarop Nederlanders een huis kopen, stijgen.’ Daarnaast is de betaalbaarheid verslechterd. ‘De maandlasten van een koophuis zijn gestegen ten opzichte van het inkomen’, aldus Van Garderen. Vooral starters hebben daar last van.

Niet graag sparen

Uit het ING-onderzoek blijkt verder dat Nederlanders die geen eigen woning hebben, over het algemeen niet graag sparen voor het kopen van een huis. Maar liefst 89 procent vindt het belangrijker om geld te reserveren voor bijvoorbeeld het aflossen van de studieschuld, reizen of het krijgen van kinderen. Alleen Oostenrijkers en Duitsers sparen nog minder graag voor een huis.