De Tweede Kamer wil dat de woningnood snel wordt opgelost. Dat bleek tijdens een debat gisteravond over de wooncrisis.  

Plenaire vergaderzaal in Tweede Kamer
IStock 

De Tweede Kamer toonde zich opvallend eensgezind. Van links tot rechts maken de partijen zich grote zorgen over de snel toenemende woningnood en gebrek aan oplossingen. Op zit moment is er al een tekort van 300.000, met name, betaalbare woningen. Dat is 4% van de huidige woningvoorraad.

Meer daadkracht

De Tweede Kamer vindt dat de regering snel meer daadkracht moet tonen. Coalitiepartner ChristenUnie vindt dat de overheid tekortschiet. ‘Het duurt te lang’, aldus Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. De oppositiepartijen waren uiterst fel. Volgens de PvdA ‘wordt er niets gedaan’. En 50PLUS  wil ‘noodmaatregelen’.

Snel bouwvergunningen

Minister Stientje van Veldhoven van Wonen, die Kajsa Ollongren vervangt wegens ziekte, ziet de ernst van de crisis in. ‘Maar voor “bouwen, bouwen, bouwen” zijn “plannen, plannen, plannen” nodig’, zei ze. Ze wil dat gemeenten en provincies zo snel mogelijk bouwvergunningen afgeven. Van corporaties wil ze een verklaring waarom ze minder betaalbare huurwoningen hebben gebouwd.

Mes in belastingen

Voorafgaand aan het Kamerdebat heeft de Woonbond er in een brief aan de Tweede Kamer op aangedrongen het mes te zetten in de sterk opgelopen belastingdruk voor woningcorporaties. Door de stapeling van belastingen de afgelopen tien jaar, lekken er jaarlijks miljarden weg uit de sociale huursector. Hierdoor wordt er veel te weinig in volkshuisvesting geïnvesteerd. De nieuwbouw is meer dan gehalveerd sinds de invoering van de verhuurderheffing. In 2013 werden er nog zo’n 30.000 woningen gebouwd door corporaties, in 2018 waren dat er nog geen 13.000. Woonbonddirecteur Paulus Jansen: ‘Vanuit de landelijke politiek wordt er druk gepraat met gemeenten, maar de landelijke kaders zijn nu een blok aan het been van gemeenten en corporaties die voor meer betaalbare huurwoningen willen zorgen. Het roer moet echt om.’

Almere Pampus

Tweede Kamerleden Pieter Heerma (CDA) en Rob Jetten (D66) kwamen maandag met het voorstel om ten westen van Almere een nieuwe woonwijk te bouwen met 25.000 woningen, inclusief een nieuwe metroverbinding tussen Almere en Amsterdam. Dit zou de enorme woningnood in de regio Amsterdam moeten lenigen. Tijdens een interview in Pakhuis De Zwijger noemde de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens van Wonen het voorstel een ‘opgewarmd prakkie’. Tweede jaar eerder heeft hij namelijk, samen met voormalig wethouder Tjeerd Herrema van Almere,  al een soortgelijk voorstel gedaan. ‘Het is een fijn plan, maar de bouw kan op zijn vroegst over vijf jaar van start gaan. Terwijl het besluit eigenlijk nu genomen zou moeten worden. De verkiezingstijd is kennelijk vroeg begonnen.’