Onlangs lanceerde het advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos de landelijke hittekaart(externe link). Op deze online kaart kun je voor alle plekken in Nederland de gevoelstemperatuur op hete zomerdagen opzoeken. De gevoelstemperatuur geeft – in tegenstelling tot luchttemperatuur – een goede indicatie voor hittestress. Hittestress kun je al ervaren vanaf 23 graden Celsius en is niet goed voor je gezondheid. Door extreme hittestress kunnen mensen zelfs overlijden.

Fragment uit hittekaart, regio Utrecht
Fragment uit hittekaart, regio Utrecht

De gevoelstemperatuur wordt bepaald door een aantal factoren zoals de stralingskracht van de zon, wind, beplanting en gebouwen, de aanwezigheid van water. Daarnaast is de gevoelstemperatuur deels persoonsafhankelijk. De hittekaart laat in detail zien hoe de gevoelstemperatuur varieert in stedelijk en landelijk gebied. Bij dichte bebouwing is veel hittestress. Op open plekken, bij water en in parken met bomen is het juist koeler.

Hitte in de woning

De online kaart geeft de gevoelstemperatuur buiten weer, dus niet in huis. Toch bestaat er een verband tussen de gevoelstemperatuur buiten en die in je woning. Op dit moment is het in de meeste woningen in Nederland erg warm. Om je woning te koelen is het belangrijk om ’s avonds en ’s nachts de ramen zoveel mogelijk tegen elkaar open te zetten. Maar als de gevoelstemperatuur buiten je woning hoger is dan binnen, dan koelt het gedurende de nacht in huis niet af.

Structurele aanpak van hittestress

Omdat we door klimaatverandering steeds vaker te maken zullen krijgen met hittegolven is een structurele aanpak van hittestress in en om woningen noodzakelijk. Gemeenten, woningcorporaties en huurdersorganisaties spelen hier een rol in, onder meer door het maken van een lokaal hitteplan en prestatieafspraken. Op de website van de Groene Huisvesters vind je inspiratie over wat huurdersorganisaties en corporaties kunnen doen aan hittestress(externe link).

Ledenpeiling hittestress

De Woonbond onderzoekt in hoeverre huurders hittestress ervaren in hun woning. De enquête is gestuurd aan de leden van de Woonbond die deel uitmaken van het ledenpanel. Ben je lid van de Woonbond en wil je ook deelnemen aan dit onderzoek? Log dan in, ga naar ‘Mijn nieuwsbrieven’ en vink ‘Ledenpanel’ aan. Je ontvangt dan binnenkort ook een uitnodiging om deel te nemen.