In 2020 kregen huurders de hoogste huurstijging in zes jaar tijd voor de kiezen. Gemiddeld stegen de huren met 2,9%. De Woonbond vindt het de hoogste tijd dat het Kabinet betaalbaar wonen weer prioriteit maakt.

Huisjes op stapels euromunten

De huren bij sociale verhuurders (woningcorporaties) stegen dit jaar met gemiddeld 2,7 procent. Bij commerciële verhuurders (vastgoedbeleggers) steeg de huur van niet-geliberaliseerde woningen met gemiddeld 3,4 procent. In de vrije (geliberaliseerde) sector was de stijging gemiddeld 3 procent.  Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het CBS vandaag bekend maakte(externe link).

Onzekerheid over inkomen

De huurstijgingen zijn extra wrang nu veel huurders onzeker zijn over de ontwikkeling van hun inkomen. Vanwege de Coronacrisis was er dit jaar veel politieke druk om de huurprijzen te matigen, maar tot drie keer toe legde Minister Ollongren een motie om de huurprijzen te bevriezen naast zich neer. Dat leverde haar in de Eerste Kamer zelfs een motie van afkeuring op. Ollongren deed alleen de toezegging om met Prinsjesdag te gaan kijken naar de koopkracht van huurders.

Help huurders die zich blauw betalen

Volgens Woonbonddirecteur Zeno Winkels moet er veel gebeuren om huren weer betaalbaar te maken. Winkels: “Krom genoeg zit het systeem nu zo in elkaar dat huurders met een laag inkomens bij een te hoge huur géén toeslag krijgen. Wie een hoge huur heeft en een inkomensdaling meemaakt is dus helemaal de pineut. En dan verhuizen naar een beter betaalbare woning is ook makkelijker gezegd dan gedaan. Die mensen zitten klem. Die moeten worden geholpen.”

Schaf verhuurderheffing af

De Woonbond vindt verder dat het Kabinet de verhuurderheffing moet afschaffen. Winkels: “Er is een tekort aan betaalbare woningen, dat tekort wordt door de crisis alleen nog maar nijpender. Als mensen er in hun inkomen op achteruit gaan, zullen meer mensen een beroep moeten doen op een sociale huurwoning. Schrap die heffing zodat er meer gebouwd kan worden en er geïnvesteerd kan worden in voldoende betaalbare woningen.”

Veel media-aandacht

de Telegraaf(externe link), Het Parool(externe link), het NOS journaal(externe link), de 5uurshow(externe link), Hart van Nederland(externe link) en nog vele andere media hadden aandacht voor de hoge huren en onze oproep om met Prinsjesdag de koopkracht van huurders te verbeteren.

Petitie

Samen met De Goede Zaak startte de Woonbond een online petitie(externe link)waarin gepleit wordt voor een noodpakket voor de huursector. Heeft u de petitie nog niet getekend? Dat kan alsnog.