De Woonbond roept de Tweede Kamer op om de huren van de onzuinigste woningen te bevriezen en de huurtoeslag te verhogen. Door de stijgende energieprijzen is het nodig om mensen met een laag inkomen en hoge stookkosten te helpen.

Vrouw kind en man onder een deken op de bank
Mensen die in energiearmoede leven, kunnen vaak de kachel niet aanzetten. Getty Images 

Nu al leven 550.000 mensen in energiearmoede, becijferde TNO vorige maand. Dat zijn mensen die te veel kwijt zijn aan het verwarmen van hun woning. Of die om die reden de kachel maar uitlaten en in de kou zitten. Maar liefst 87% van deze mensen woont in een huurhuis.

Huurders afhankelijk van verhuurder

Huurders kunnen niet bepalen wanneer hun woning wordt geïsoleerd. Dat bepaalt de verhuurder. Particuliere verhuurders verhuren nog veel slecht geïsoleerde woningen. En ze zijn vaak moeilijk in beweging te brengen om de woning te verduurzamen. Van deze woningen heeft volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(externe link) nog 21% (zo’n 175.000 woningen) nog een F- of G-label.

Bevries de huren

De Woonbond vraagt de Tweede Kamer om de huurprijzen van alle huurwoningen met een F- of G-label te bevriezen zolang ze niet worden geïsoleerd. Dat zorgt ervoor dat de woonlasten van de huurder niet via huur én de energierekening tegelijk blijven stijgen. Ook is het een prikkel om te zorgen dat verhuurders huurwoningen gaan verduurzamen en de slechtst geïsoleerde woningen als eerste aan te pakken. ‘Bevries de huren, en niet de huurders’ zegt Woonbonddirecteur Zeno Winkels in het NOS journaal(externe link).

Verhoog de huurtoeslag

Het zijn vooral huurders met een laag inkomen die in de knel zitten door hoge energielasten. De Woonbond vraag daarom ook aan de Kamer om de huurtoeslag te verhogen. Deze toeslag komt vooral terecht bij huurders met een laag inkomen. Daarmee is dit een effectieve maatregel om huurders die worstelen met hoge woonlasten te helpen.

Gratis webinar: haal energie uit je rekening

Wil je als huurder weten wat je zelf kan doen? In oktober start de Woonbond de campagne Haal energie uit je rekening. We houden onder andere een webinar op woensdag 27 oktober waarin we uitleggen hoe de energierekening in elkaar zit, waar je invloed op hebt, en we laten zien hoeveel energie én geld je kunt besparen met weinig inspanning. Je kunt je via deze webpagina aanmelden(externe link) voor het gratis webinar.