Maandag, 30 augustus, werd het 1,5 miljoenste huis in Nederland van zonnepanelen voorzien. Dat was een huurwoning. Een jaar geleden stond de teller nog op 1 miljoen. Inmiddels hebben een kwart miljoen huurwoningen en 1,25 miljoen koopwoningen zonnepanelen.

Man installeert zonnepanelen op dak van woning
Installatie van zonnepanelen GettyImages 

Volgens onderzoek van Dutch New Energy Research zijn 6 van de 10 huurwoningen nu geschikt voor zonnepanelen. Dat zijn 1,38 miljoen huurwoningen, waarvan 1,13 miljoen nog geen zonnepanelen heeft. 

De 1,5 miljoenste woning waar vorige week zonnepanelen werden gelegd, staat in Aalsmeer en is van de woningcorporatie Eigen Haard. Deze corporatie ziet dat het leggen van panelen op huurwoningen nu goed op gang komt en wil de vaart er inhouden. “We hebben de afgelopen twee jaar op ruim 2.000 woningen zonnepanelen gelegd,” zegt Vera Luijendijk, bestuurder bij Eigen Haard.

Betalen voor zonnepanelen

Een verhuurder mag aan de huurder een vergoeding vragen voor de investering in zonnepanelen. Die vergoeding kan een huurverhoging zijn of een verhoging van de servicekosten. In beide gevallen moet de huurder hiermee instemmen. Bij verhoging van de servicekosten moet je rekening houden met een jaarlijkse indexering. Bij een hogere huur met de jaarlijkse huurverhoging. De jaarlijkse huurverhoging is op dit moment hoger dan de jaarlijkse indexering (inflatiecorrectie). Aan de andere kant daalt de energierekening. 

Lagere woonlasten

Of je woonlasten dalen en hoeveel, hangt af van hoeveel je huur of servicekosten stijgen en hoeveel je energierekening daalt. Voor elk huishouden is dat anders. Die berekening moet je zelf maken. De bewoners van Eigen Haard krijgen tegen een vergoeding in de servicekosten panelen op hun dak. De bewoners van het 1,5 miljoenste huis met zonnepanelen, de familie Hammoutti, hebben zich goed georiënteerd voor ze instemden met de acht panelen. “We besparen flink op de stroomrekening en we dragen bij aan een beter milieu.”

Geld voor zelf opgewekte stroom

De elektriciteitsrekening daalt met zonnepanelen niet alleen doordat je gedeeltelijk je eigen stroom gebruikt. Je krijgt ook geld van het energiebedrijf voor de elektriciteit die je opwekt, maar zelf niet gebruikt en teruggeeft aan het elektriciteitsnet. Dat heet salderen. Voor teruggeleverde stroom krijg je evenveel als voor stroom die je moet betalen.

Voordeel voor bewoners

Het kabinet heeft een wetsvoorstel ingediend om het salderen van stroom stap voor stap te stoppen. De Woonbond is daarop tegen en pleit in Den Haag voor het behoud van de salderingsregeling. “Voor bewoners is het goed als zij ook direct voordeel hebben van de energietransitie,” zegt Bastiaan van Perlo van de Woonbond. “De salderingsregeling bij zonnepanelen biedt dat voordeel. Die maakt het mogelijk om op huurwoningen zonnepanelen te installeren en met de opbrengst daarvan de woonlasten van de huurder te verlagen.”

Zonnepanelen op jouw woning

Wil je ook graag zonnepanelen? Lees dan ons informatieblad ‘Zonnepanelen voor huurders’.