In een brief aan minister De Jonge van Volkshuisvesting en minister Schouten van armoedebestrijding roepen we op energiearmoede onder huurders aan te pakken. Door de huurtoeslag te verhogen, enkel glas in huurwoningen als een gebrek aan te merken en de huurprijzen in slecht geïsoleerde woningen te bevriezen.

Man met muts sjaal en handschoenen in huis bij de verwarming
Huurders met energiearmoede doen vaak een extra trui en broek aan om de verwarming niet aan of hoog te hoeven zetten. Getty Images 

Bij RTL Nieuws(externe link) liet minister De Jonge, in een reactie op de meldingen uit ons Meldpunt Energiealarm, al weten na te denken over huurverlaging of bevriezing van huurhuizen met slechte energielabels. 

Hogere huurtoeslag

Uit de meldingen op ons meldpunt Energiearm blijkt dat melders die huurtoeslag ontvangen toch nog 41 procent van hun inkomen kwijt zijn aan kosten voor huur én energie. Daarom moet de huurtoeslag omhoog. Uit onderzoek van TNO in 2021 bleek dat bijna alle mensen die in energiearmoede leven in een huurwoning wonen (87%). Een hogere huurtoeslag is dus een goede maatregel om energiearmoede aan te pakken.

Slecht geïsoleerde woningen

Het gaat om huurders in slecht geïsoleerde woningen. In veel gevallen zit er nog enkel glas in de woning. Zo heeft 42% van de melders nog enkel glas in de woning. Meer dan de helft van de melders heeft aangegeven de verhuurder gevraagd te hebben om maatregelen. Maar acht op de tien keer heeft dit niets opgeleverd.

Pak slecht geïsoleerde woningen aan

Door van enkel glas wettelijk een gebrek te maken, valt het onder de onderhoudsplicht van de verhuurder om dit te vervangen. Door te zorgen dat woningen met een slecht energielabel huurverlaging of huurbevriezing krijgen, zorgen we ervoor dat verhuurders gestimuleerd worden om slechte woningen sneller op te knappen en te isoleren.

Verbeter verzoek om energiemaatregelen

We hebben de ministers ook gevraagd om het ‘initiatiefrecht’ van huurders voor verduurzamende maatregelen te verbeteren. Huurders kunnen de verhuurder nu al officieel om isolatie en vervanging van een verouderde ketel vragen, maar dat is ingewikkeld. Wij willen dat dit eenvoudiger wordt en dat er mogelijkheden bijkomen, zoals professionele kierdichting, hybride warmtepompen en zonnepanelen.

Meldpunt Energiealarm

De Woonbond krijgt honderden schrijnende verhalen binnen van huurders die in de knel zitten door de hoge energierekening. Huurders zitten in de kou of betalen een fors deel van hun inkomen aan de huur en energielasten. Dat blijkt uit onze analyse van meldingen uit het ‘Meldpunt Energiealarm’. Huurders kunnen hier nog steeds een melding doen.