De gasprijzen blijven stijgen. De onrust onder huurders over de energierekening groeit. Wij adviseren huurdersorganisaties en bewonerscommissies om hun verhuurder actief te vragen huurders te informeren over de volgende onderwerpen:energiecontract bij blokverwarming€800 energietoeslag voor lage inkomenshulp van energiecoachesAedes, de koepel van woningcorporaties, heeft deze oproep ook aan zijn achterban gestuurd.
 
Energiecontact bij blokverwarming
Verwarmen huurders hun woning via blokverwarming, dan heeft de huurder niet direct zicht op de energietarieven en de looptijd van het energiecontract dat de verhuurder heeft afgesloten. Gezien de onrust op de energiemarkt is het goed als verhuurders hun huurders daar actief over informeren. Zo kunnen huurders zich voorbereiden op eventuele veranderingen in de energiekosten die ze betalen en komen ze niet voor (onaangename) verrassingen te staan.
 
meer informatie over energiecontract bij blokverwarming
€800 energietoeslag voor lage inkomens
De overheid heeft de eenmalige energietoeslag voor de hoge gasprijzen voor mensen met een laag inkomen opgehoogd van €200 naar €800. Bijstandsgerechtigden ontvangen dit bedrag automatisch. Voor andere groepen geldt dat niet: zij moeten zich melden bij hun gemeente. Dat geldt ook voor gepensioneerden met alleen AOW en zelfstandigen met een laag inkomen.
 
meer informatie over de energietoeslag
Hulp van energiecoaches
In veel gemeenten zijn energiecoaches actief die vaak ook huurders kunnen adviseren en helpen om met eenvoudige maatregelen hun energieverbruik te verlagen. Gemeenten hebben voor dit jaar ook extra geld ontvangen om dit soort ondersteuning te versterken. Daaronder valt bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om energiedisplays in te zetten. Dat kan in samenwerking met de corporatie via het project Meer Meters Maken.
 
meer informatie over Meer Meters Maken