Minister Hugo de Jonge wil een verdrievoudiging van de bouw van flexwoningen de komende jaren. Maar die bouw komt maar moeilijk van de grond.

Tiny house Getty images 

Nieuwsuur besteedde aandacht aan dit onderwerp in de uitzending van 26 april. Gemeenten lopen onder andere aan tegen weerstand vanuit bewoners. Bewoners kennen de doelgroep van flexwoningen niet, zegt de wethouder wonen van de gemeente Putten.

Tiny house

Liezelotte Nagtegaal die bijna twee jaar met haar man en twee kinderen in een tiny house woont op een locatie bij Zeist, moet per 1 juli het terrein verlaten. Het terrein wordt ingericht met een asielzoekerscentrum. ‘Tijdelijke bewoners moeten plaatsmaken voor tijdelijke bewoners’, constateert Nieuwsuur.

‘Het lijkt een soort van stoelendans’, zegt ook Liezelotte Nagtegaal. ‘In het beperkte aantal beschikbare plekken, moeten heel veel groepen een huis krijgen. En dat draait allemaal om elkaar heen en degene die misgrijpt die heeft geen woonplek.’

Flex ten koste van permanent

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat onderzoek doet naar flexwoningen ziet dat flex ten koste kan gaan van permanente woningbouw. ‘Qua locatie gaan tijdelijke woningen niet ten koste van permanente, want die staan op andere locaties’, zegt Marieke van der Staak, onderzoeker van het PBL.‘Maar we zien wel dat het realiseren van flexwoningen vraagt om middelen, infrastructuur en installaties. Een ambtenaar die nu bezig is met flex kan niet bezig zijn met permanente woningen.’

Van 5.000 naar 15.000 per jaar

Desalnietemin wil minister De Jonge de huidige realisatie van 5.000 flexwoningen per jaar opschroeven naar 15.000. Desnoods dwingend: als gemeenten geen locaties voorstellen, gaat de minister ze zelf aanwijzen. De minister wil voor het einde van dit jaar van gemeenten weten waar en hoeveel flexwoningen zij neer gaan zetten. Het PBL vraagt zich af of 15.000 per jaar wel haalbaar is, gezien de tekorten aan arbeidskrachten en bouwmaterialen.

De Woonbond is kritisch op de grote inzet op flexwoningen. Omdat de inzet op flexwoningen ten koste kan gaan van de inzet op vaste woningen die hard nodig zijn, Daarnaast zijn flexwoningen vaak van minder kwaliteit maar hebben ze wel een hogere huurpijs omdat de investeringen over een kortere termijn terug moeten worden verdiend.

Bekijk de uitzending van Nieuwsuur op 26 april(externe link)