Niet het ouderlijk huis uit kunnen, ellenlang met huisgenoten wonen of alleen maar dure en tijdelijke huizen vinden. Waar je ook nog een intimiderende huisjesmelker bij krijgt. Misschien herken je jezelf in deze problemen, misschien je kind of neefjes en nichtjes. Voor jongeren en starters is het steeds moeilijker geworden om een betaalbare, vaste woonplek te vinden. Om de woonproblemen van jongeren in kaart te brengen en hen een sterkere stem te geven in politiek Den Haag, lanceert de Woonbond vandaag het Meldpunt Jongeren en Starters.

Woonprotest Rotterdam
Demonstrant tijdens Woonprotest Rotterdam Foto: Jan Reinier van der Vliet 

Dat deze groep hard wordt geraakt door de wooncrisis bleek wel uit de massale opkomst van jonge demonstranten bij de woonprotesten. De protesten boden hen eindelijk een plek om hun diverse ervaringen van de wooncrisis te bundelen. Juist omdat jongeren ondervertegenwoordigd zijn in de politiek en lobbygroepen is het belangrijk nu ook hun stem gehoor te blijven geven. Een meldpunt biedt inzicht in de inhoud en omvang van de problemen en geeft daarmee inzet en richting voor de belangenbehartiging.

Vergroten bewustzijn

Bovendien sterkt een meldpunt ook het bewustzijn onder jongeren zelf dat je slechte, dure en uitzichtloze woonomstandigheden niet zomaar hoeft te pikken en geeft het hen een middel om dat te uiten. Recent onderzoek in opdracht van BNNVARA geeft ook aanleiding om te concluderen dat dit belangrijk is. Daaruit kwam bijvoorbeeld naar voren dat 51% van de jonge huurders tussen de 16 en 26 jaar niet weet dat er een maximale huurprijs via een puntensysteem is. BNNVARA lanceert daarom op 19 mei de campagne ‘De Huur Is Te Duur’(externe link). De Woonbond is bij de lancering aanwezig om de jonge huurders voor te lichten en het meldpunt onder de aandacht brengen.

Doe een melding

Ben jij zelf onder de 35 jaar, of iets ouder maar herken je je in de problematiek van jongeren en starters? Dan roepen wij jou op jouw woonproblemen via het meldpunt te delen. Heb jij jonge familieleden, vrienden of kennissen die door de wooncrisis worden getroffen? Wijs hen dan vooral op het meldpunt.