Jongeren lopen tegen veel problemen aan op de woningmarkt. Omdat ze lang moeten wachten op een woning bij een corporatie en vaak niet kunnen kopen, lopen ze geregeld tegen huisjesmelkers aan. Met te hoge huurprijzen voor slecht onderhouden woonruimte als gevolg. Of ze hoppen van tijdelijke oplossing naar tijdelijke oplossing. Op de bank bij vrienden, of zonder rechten in een antikraakwoning. Om de problemen van jongeren beter in kaart te brengen en de woonproblemen van jongeren een stem te geven in politiek Den Haag, lanceert de Woonbond vandaag het Meldpunt Jongeren en Starters.

“Intimidatie en bedreiging door huisbazen, schimmelige en krakkemikkige woningen, bizar hoge huren, onterechte contractkosten, we horen het helaas veel,” Vertelt Jeske Jongerius van de Woonbond. “Doordat tijdelijke contracten steeds meer de norm worden, durven huurders niet altijd in opstand te komen tegen een malafide verhuurder.” Het constant moeten zoeken naar een woning, zonder uitzicht op een betaalbaar en stabiel plekje heeft een grote impact op de jongere generatie. Het slurpt nu energie, tijd en geld én je kan niet de toekomst opbouwen die je graag wilt.’

Jongeren zijn ondervertegenwoordigd op de plekken waar de beslissingen worden gemaakt, maar dragen wel de consequenties van het falende woonbeleid. Bovendien is het lastig je te organiseren rondom iets wat je niet hebt, vanuit een plek waar je tijdelijk zit. Jongerius: “Daarom zetten wij ons bij de Woonbond in om hun belangen sterker te vertegenwoordigen. Inzicht in de ervaringen van jonge huurders en woningzoekenden helpen ons hierbij. Hoe meer meldingen, hoe krachtiger wij een vuist kunnen maken.” Iedereen tot een jaar of 35, of die zich nog steeds herkent in de problematiek, kan een melding doen.