Woonbond Jongeren faciliteerde een gesprek met Hugo de Jonge en jongerenorganisaties om het te hebben over jongeren op de woningmarkt.


Politiek en beleid Woonbond Jongeren faciliteerde een gesprek met minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge en verschillende jongerenorganisaties om het te hebben over jongeren op de woningmarkt.

Overleg Jongerenraad
Overleg Jongerenraad

Wet Betaalbare huur

De jongeren spraken onder andere over het belang van de Wet Betaalbare huur. Met deze wet worden woekerprijzen in de vrije huurmarkt aangepakt. De aanwezige jongerenorganisaties pleiten hier voor. De Eerste Kamer stemt binnenkort over de wet.

Jongeren bespreken woonproblemen

De jongerenvertegenwoordigers bespraken de woonproblemen die zij opmerken bij hun achterban. Zij namen deel aan het gesprek namens de jongerenorganisatie die zij vertegenwoordigen (zie kader). Onder andere het beter aanpakken van jongerendakloosheid, huurtoeslag voor kamerbewoners, tijdelijke huurcontracten voor studenten en het bouwen van betaalbare woningen kwam aan bod.

Samenwerking Woonbond en jongerenorganisaties

Woonbond Jongeren startte eerder al een samenwerking met jongerenorganisaties tijdens het pleiten voor de Wet Betaalbare huur in de Tweede Kamer. Er was een ruime Kamermeerderheid voor het wettelijk aanpakken van woekerhuren. Projectleider van Woonbond Jongeren Suzanna Lividikou: ‘Samen willen wij het jongerenperspectief zo luid mogelijk laten horen in Den Haag, en dit overleg was een goede stap naar een structurele samenwerking.’ 

Jongerenvertegenwoordigers zijn vanuit verschillende landelijke organisaties naar voren geschoven. De groep bestond uit jongeren namens CNV jongeren, FNV Young and United, JOB MBO, LOS, LSVb,  NJR en SamenThuis2030.